Programma VOOR GENODIGDEN

Helend landschap dag

ochtend | inspiratie centrum Nature for health

Adres: Oisterwijksebaan 8A, Berkel-Enschot

 

9.00 – 9.20

Opening Inspiratie Centrum Nature For Health

Introductie en opening door Bert van Helvoirt, Van Helvoirt Directeur Groenprojecten & Sabine Pinedo, voorzitter Nature For Health, i.s.m. 

Remco Kuipéri, directievoorzitter Rabobank Hart van Brabant

Luc Bas, regional director IUCN-Europe

Het Inspiratie Centrum brengt mensen samen om in een ontspannen en groene setting over de relatie natuur & gezondheid te praten, en nodigt uit tot dialogen, visie-vorming, delen van inspiratievoorbeelden, en contact met de natuur.

Het centrum is een plaats van samenkomst, visievorming en stappen naar realisatie. Het kan ook een plek van studie en reflectie zijn.

9.20 – 9.25

Opening NatureBliss Foto-expositie “Natuur als visueel instrument”

Yvette van den Berg, oprichter NatureBliss, opening door Sabine Pinedo

De NatureBliss foto-expositie richt zich op de helende kracht van de natuur en haalt de schoonheid en de heilzame kracht van de natuur naar binnen.

9.25 – 9.30

Opening “Healing Pod”

Anna Pelgrim, oprichter Architecture of Cure, opening door Remco Kuipéri, Rabobank

De Healing Pod is een kleine groene ruimte (of pod) waar je in kan zitten en waar je door zachte stimulatie van je zintuigen tot rust kan komen.
9.30 – 9.35

Opening Helend Landschap Pad

Frans Kapteijns, ambassadeur Van Gogh Nationaal Park, opening door Frans Kapteijns en Rob Limpens, mede-oprichter Steenfabriek Udenhout (aan Steenfabriek-kant)

Het Helend Landschap Pad is het eerste traject van de Helend Landschap Route door het Van Gogh Nationaal Park. Het pad verbindt het Inspiratie Centrum in Berkel-Enschot en de Steenfabriek Udenhout met elkaar

 

9.35 – 9.40

Openingshandeling Inspiratie Centrum NFH

Bert van Helvoirt & Sabine Pinedo

9.40 – 9.50

Afsluiting Opening

Bert van Helvoirt

10.00 – 12.30

Debat Heel Het Landschap

Nature For Health, met partners, IUCN, Wageningen University, Kunstloc Brabant, en Van Gogh Nationaal Park en EU Green Week 2020

De vraag die tijdens het Debat centraal staat is: Hoe kan het landschap ons helpen gezonder te worden en hoe kunnen we het helend landschap gebruiken om de balans tussen mens en natuur te realiseren.

Zie hier het programma.

HET ONDERSTAANDE ONDERDEEL IS GESCHRAPT IVM de NIEUWE CORONAMAATREGELEN! 

MIDDAG | steenfabriek udenhout  

Adres: Van Ginnekenweg 12, 5071NJ Udenhout

14.00 – 14.30

Opening

Richard Derks & José Schoormans namens Helend Landschap Dag

Welkom in de Steenfabriek: Broedplaats voor Mens & Natuur. Introductie over de plek, het programma en visie op de toekomst.

3 rondes workshops:

14.30 – 15.15

15.15 – 16.00

PAUZE

16.15 – 17.00

De Buitenschool

Marjan Bastiaan, Stichting Buitenschool

Tijdens deze interactieve workshop staan de positieve effecten van buitenleren op de gezondheid van kinderen centraal. Een onderwerp dat zeker in deze Coronatijd heel actueel is. Medewerkers van De Buitenschool delen hun ervaringen uit de praktijk en er is voldoende ruimte voor vragen en discussie. Onderwerpen die aan bod komen: de aanpak van De Buitenschool, buiten leren en fysieke gezondheid, sociale vaardigheden tijdens buitenlessen, prikkelen van de zintuigen. 

Samen sterk voor een gezonde toekomst van het Brabantse land

José Schoormans, Stichting Duinboeren

 

Samen met de bewoners van het platteland, overheden en semi-overheden werkt Stichting De Duinboeren zijn agrariërs die wonen rond het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, onderdeel van het Van Gogh Nationaal Park. Ze spelen in op de kansen die het park en omgeving biedt, ook op het vlak van gezondheid.

Natuurlijk Leiderschap

Richard Derks, Starters4Communities

Tijdens deze workshop krijg je een introductie in sociaal ondernemer- en leiderschap. Kom meer te weten over hoe je met jouw idealen en een ondernemende mindset bij kan dragen aan een groene, gezonde en inclusieve wereld.

Blokje om Denken

Koen Vrielink, Bureau Lentekracht

Deze workshop heeft de première van “Blokje Omdenken”, een op jongeren gerichte dienst in de vorm van een online platform. Deze dienst motiveert jongeren om dagelijks, tijdens hun werk of schooluren, naar buiten te gaan voor een wandeling. Buiten kunnen ze een podcast luisteren die helpt bij het tegengaan of verminderen van stress door middel van de inzet van natuur.

TheoryU Helend Landschap

Rob Limpens, Steenfabriek Udenhout

Workshop 3D mapping met voorwerpen uit de omgeving. Thema: Wat is de broedplaats Natuur en Mens voor wie?

17.00 – 18.00

Workshop De Helend Landschap Cirkel

Anne van Strien, designer en coach Deep Design

Deze workshop is een aandachtsmoment voor de plaats die wij innemen in relatie tot de natuur waarmee we omgeven zijn, op deze middag letterlijk het helend landschap rondom de Steenfabriek. In de workshop worden we ons werkelijk bewust van de helende kracht van het landschap in ons én om ons heen. Dit is een reflectiemoment waarin ook de inzichten vanuit de dag op hun plek gaan vallen.

Aansluitend is er een programmaonderdeel voor aanwezige jongeren met betrekking tot Helend Landschap in relatie tot het Van Gogh Nationaal Park.

HELEND LANDSCHAP DAG 7 OKTOBER 2020